Πως να μειώσεις αυτό το αφόρητο υπαρξιακό άγχος.

Η εμπιστοσύνη στο αύριο μπορεί να σε απελευθερώσει.

Νίκος Κακαβούλης


Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα; Άκουσέ το σε αφήγηση από τη Νανά Τσούμα.


Με απασχολεί πολύ το μέλλον μου. Μου φαίνεται πως είναι σκοτεινό. Να πάω σε αστρολόγο ή να αφεθώ στην τύχη;

– ΑΝΩΝΥΜΟΣ


Τι σημαίνει “εμπιστοσύνη στο αύριο”;

Σημαίνει ότι παρότι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι θα συμβεί, καμία εγγύηση για το πως η κατάσταση θα εξελιχθεί στο μέλλον και κανέναν έλεγχο για τη μοίρα σου και παρότι έχεις πλήρη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούν στη πορεία, διατηρείς την (απόλυτη) πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο-πολύ καλά. 

Όχι κάθε μέρα.

Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές που θα σε κλονίσουν. Ανά διαστήματα θα νιώσεις θλίψη και απελπισία. Αλλά σε γενικές γραμμές η καρδιά σου θα σου λέει ότι “θα επιβιώσουμε, θα τα καταφέρουμε”.

Αυτή η ιδέα ποτέ δεν θα βασιστεί σε αληθινά στοιχεία. Θα παραμείνει – πάντα – ένα είδος πίστης, μια ακλόνητη πεποίθηση για την ικανότητα σου να επιβιώσεις ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι μπορεί αυτό – στα αλήθεια – να συμβεί.

Η εμπιστοσύνη στο αύριο μπορεί να ακούγεται σαν παιδική ιδέα.

Στην πραγματικότητα είναι το μυστικό για να αντέξεις την ίδια σου την ύπαρξη. Και όπως λένε και σε άλλους πλανήτες: Στο τέλος της ιστορίας, όλα θα πάνε καλά. Και αν δεν πηγαίνουν καλά τώρα, τότε απλά δεν είσαι στο τέλος της ιστορίας.


Συναισθηματικές πρώτες βοήθειες.

Ιστορίες που εμπνέουν και παρακινούν για όταν είσαι μπροστά σε (ηθικά) διλήμματα. Κάθε εβδομάδα στο email σου. Σαν να είχες έρθει στη ζωή με manual.


Για κάποιους από εμάς, για σένα, αυτή η ιδέα είναι περισσότερο ένα δώρο παρά ένα προσωπικό επίτευγμα.

Ένα δώρο που σου δόθηκε κατά την παιδική σου ηλικία από τη συναναστροφή με κάποιον που (πολύ πριν ακούσεις αυτήν την ιδέα) την πίστευε ολόκαρδα.

Αν έσπαγες κάτα λάθος ένα ποτήρι, δεν θύμωνε· έπαιρνε ένα πανί και καθάριζε. Αν κάποιος χτύπαγε την πόρτα στη μέση της νύχτας, δεν πάθαινε πανικό· την άνοιγε. Αν μια αναποδιά συνέβαινε στη δουλειά, έκανε το καλύτερο για να την αξιοποιήσει. Και αν ήταν θυμωμένος ή μπερδεμένος μαζί σου, έβλεπε πάντα το δάσος, έδειχνε γενναιοδωρία και σε έπαιρνε στην αγκαλιά του για να σε καθησυχάσει. Και από αυτά τα παραδείγματα, δηλαδή από ανθρώπους που μπορούσες να εμπιστευτείς, έμαθες να ερμηνεύεις τον κόσμο.

Για τους περισσότερους όμως δεν ήταν έτσι η παιδική μας ηλικία.

Ίσως για αυτό και να διαβάζεις τώρα αυτές τις λίγες γραμμές πρακτικής φιλοσοφίας. Αυτό που πρέπει να σου μείνει, είναι ότι η σοφία που δεν εισέπραξες σαν παιδί, μπορεί να σου αποκαλυφθεί σαν ενήλικος. 

Με πολύ σκέψη, υπομονή και ενδοσκόπηση, μπορείς να βρεθείς σε ένα σημείο που θα έχεις πια αρκετή πίστη για το μέλλον σου, θα μπορείς να πάρεις ρίσκα με τους ανθρώπους της ζωής σου (αλλά και με τον εαυτό σου) και δεν θα τρομάζεις πια για τις άγνωστες μεταβλητές της καθημερινότητας. 

Μια μέρα, με λίγη τύχη και πολύ προσπάθεια, θα μπορέσεις να το αποδεχθείς.

Ακόμα και αν δεν γίνεται να προβλέψεις το μέλλον, μπορείς – αλήθεια – να αντιμετωπίσεις ότι και αν σου φέρει.


Απόδοση βασισμένη στο Anxiety του The School of Life. Η μουσική είναι των Γερμανών Get Well Soon.


<

>