Τι να κάνεις με ένα συνάδελφο που ξαφνικά αποφάσισε ότι σε… χωνεύει.
Νίκος Κακαβούλης
Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα; Άκουσέ το σε αφήγηση από τη Νανά Τσούμα.
Στο γραφείο είμαι ο πιο έμπειρος. Ωστόσο νιώθω ότι δίνω συνέχεια εξετάσεις και ότι η σχέση με τη διευθύντριά μου ειδικά κρέμεται από μια κλωστή ανάλογα με τη διάθεσή της. Να παραιτηθώ ή να το κάνω γαργάρα;
– ΑΝΩΝΥΜΟΣ
Το έχεις δει το έργο.
Πρόσφατα ξεκίνησες μια νέα δουλειά και – fuck! – υπάρχει ένας συνάδελφος που απλά δεν σε χωνεύει. Ή ένα ανώτερο στέλεχος προστέθηκε στην ομάδα σου που σου κάνει τη ζωή δύσκολη – Θεέ μου! Φαντάσου να είναι ο μάνατζερ σου.
Ομολογουμένως δεν είναι υπερβολικά επιθετικοί – αν και οι μικρές κακίες πάνε και έρχονται – ούτε καν αγενείς. Αλλά σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν πιστεύουν σε σένα. Υπάρχει κάτι το αδιόρατα απωθητικό και παγωμένο στους τρόπους τους.
Δεν προσέχουν όταν παρουσιάζεις τη δουλειά σου, τα email τους έχουν πάντα μια δεύτερη, υποτιμητική ανάγνωση και δεν ζητάνε ποτέ τη γνώμη σου εκτός αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάποια στιγμή τους είδες να γελάνε στο διάδρομο και ήσουν σίγουρος ότι γέλαγαν μαζί σου.
Συναισθηματικές πρώτες βοήθειες.
Ιστορίες που εμπνέουν και παρακινούν για όταν είσαι μπροστά σε (ηθικά) διλήμματα. Κάθε εβδομάδα στο email σου. Σαν να είχες έρθει στη ζωή με manual.
Τώρα όμως ξαφνικά το χαμόγελο τους φαίνεται ειλικρινές.
Δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει η οπτική σου. Χαίρονται που είσαι στη ομάδα τους. Όταν πιέζονται από τους αποπάνω ζητούν τη βοήθειά σου. Αυτή η απαίσια εικόνα που είχες χτίσει για αυτούς διαλύεται σιγά σιγά στα μάτια σου.
Αρχικά τους είχες ταξινομήσει σα φρικτά ακοινώνητους, χωρίς τρόπους, όρια και επαγγελματισμό. Είναι δυνατόν να μην έχουν καν διαβάσει το βιογραφικό σου, να μην γνωρίζουν τι έχεις πετύχει; Αλλά ξαφνικά μοιράστηκαν κάτι προσωπικό – ίσως ότι θέλουν να αλλάξουν σπίτι, ότι ανακαινίζουν το μπαλκόνι τους, ότι τους ενδιαφέρει η κηπουρική και ότι θα ήθελαν τόσο πολύ να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι του χρόνου.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα σου εκμυστηρεύτηκαν ότι ανησυχούν πως μπορεί να έχουν παρερμηνεύσει τη σχέση με το δικό τους αφεντικό (ίσως να μην τους εκτιμά όσο ήλπιζαν) ή πως οι νέες προσλήψεις που έγιναν με πρότασή τους δεν αποδίδουν.
Φαίνεται ότι ασφυκτιουν και οι ίδιοι σε αυτό το περιβάλλον.
Τόσο μάλιστα που είναι συνέχεια έτοιμοι να μοιραστούν κάτι πολύ προσωπικό, που θα τους καθιστούσε ευάλωτους απέναντί σου. Είχες δει μόνο μια πλευρά τους, αλλά τώρα συνειδητοποιείς ότι έχουν πολλές περισσότερες.
Και τώρα πια δεν κρατάς κακία για την δυσκοίλια αρχική συμπεριφορά τους. Δεν ήθελαν στα αλήθεια να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ήσουν απλά σε δοκιμαστική περίοδο στα μάτια τους.
Ξέρεις ότι είσαι ένας καλός, ικανός και αφοσιωμένος συνάδελφος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ξεκάθαρο και για αυτούς. Ήθελαν πρώτα να δουν ότι μπορούν να βασιστούν σε σένα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Χρειαζόταν να πειστούν ότι μπορείς να κάνεις δουλειά υψηλού επιπέδου ή ότι μπορείς να αναλάβεις πρωτοβουλία ακόμα και χωρίς την παρουσία τους.
Η καλή θέληση απέναντί σου ίσως τελικά να μην είναι τόσο ξαφνική. Ο καιρός πέρασε και απέδειξες ξανά και ξανά ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν.
Φυσικά και θα ήθελες να ήταν ζεστοί και καλοσυνάτοι από την αρχή.
Αλλά εδώ είναι το ζουμί της ιστορίας: Δεν έχει σημασία. Άτυπα ή οργανωμένα, ο καθένας μας αξιολογείται πριν γίνει αποδεκτός σε ένα οποιοδήποτε σύστημα ή ομάδα. Είναι ακατανίκητος ο πειρασμός να αγνοήσεις αυτή την απλή αλήθεια και να αφήσεις τον εαυτό σου να σου ενοχλείτε ή ακόμα και να αποσύρεται όταν οι άλλοι δεν ενθουσιάζονται μαζί σου τη στιγμή που σε γνωρίζουν.
Με το χρόνο μαθαίνεις ότι το κλειδί για κάθε ουσιαστική σχέση, κυρίως στα επαγγελματικά, είναι η υπομονή. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στο μικρόκοσμο του γραφείου. Για να σε εκτιμήσουν, οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να δουν με τα μάτια τους τι είσαι ικανός να κάνεις. Και αυτό, όσο και αν σου φαίνεται περιττό και λίγο άδικο, δείχνει μια ωριμότητα από την πλευρά του συστήματος που αξίζει το σεβασμό σου.
Ελεύθερη απόδοση βασισμένη στο Small Pleasures του The School Of Life. Η μουσική είναι ένα κομμάτι από τους Hot Chip.