Κατηγορίες
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Αφού ο ήλιος δύσει.

Τι συμβαίνει όταν τα βλέφαρα κλείνουν και οι σκέψεις επιταχύνονται.

Νίκος Κακαβούλης


Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα; Άκουσέ το σε αφήγηση από τη Νανά Τσούμα.


Είναι πια πολύ αργά. 

Οι περισσότεροι φυσιολογικοί άνθρωποι κοιμούνται. Αλλά εσύ είσαι ξύπνιος. Έχεις μείνει όρθιος για να διαβάσεις, για να σκεφτείς, για να συνομιλήσεις με κάποιον που έχεις – εδώ και καιρό – ξεχάσει, τον εαυτό σου. Τόσο αργά τη νύχτα ή τόσο νωρίς το πρωί συμβαίνουν οι μεγάλες αποκαλύψεις, τουλάχιστον στο μυαλό σου.

Η νύχτα διορθώνει τις απαιτήσεις της κοινωνίας. 

Μπορεί να είσαι κορυφαίος καρδιολόγος ή υπεύθυνος στρατηγικής για μια τεράστια εταιρεία αλλά πολύ πριν από αυτό – και μέχρι σήμερα -, όταν η ώρα σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις με το βαθύτερο εγώ σου, ήσουν απλά ένα ανώνυμο ον, πολύ πιο πλήρες από ότι σε θεωρούν, με ατελείωτες ικανότητες και χωρίς βαρίδια. Mε μια σπάνια και τόσο αμφίθυμη ενόραση.


Ιστορίες, σαν και αυτή, που εμπνέουν και παρακινούν. Κάθε εβδομάδα στο email σου.


Είναι όμως αναπόφευκτο.

Οι σκέψεις της νύχτας θα ακούγονταν αλλόκοτες στη μητέρα σου, στο αφεντικό σου ακόμα και στους φίλους σου. Όλοι αυτοί απαιτούν να σκέφτεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν ανέχονται όλες τις πιθανές σου εκδόσεις. Δεν θέλουν να τους απογοητεύσεις και έχουν δίκιο για αυτό. Έχουν να κερδίσουν πολλά από την προβλεψιμότητα σου. Αλλά οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες τους τελικά σε καθορίζουν. Και τις περισσότερες φορές πνίγουν τον αληθινό εαυτό σου.

Τη νύχτα όμως…

…όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό και ο ουρανός είναι καθαρός, στη σκέψη σου υπάρχεις μόνο εσύ και το σύμπαν. Και για λίγα λεπτά μπορείς να απολαύσεις το πόσο ατελείωτος είσαι στη πραγματικότητα.


Απόδοση βασισμένη στο βιβλίο Small Pleasures του εξαιρετικού The School Of Life. Η μουσική είναι από τη συνεργασία των πάντα (μα πάντα!) άψογων virtual band Gorillaz με τον επίσης Βρετανό Elton John και τον Αμερικανό ράπερ 6LACK.