Κατηγορίες
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο αναπάντεχος σεβασμός.

Πως να αξιολογήσεις ένα συνάδελφο που ξαφνικά σε… χωνεύει.

Νίκος Κακαβούλης


Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα; Άκουσέ το σε αφήγηση από τη Νανά Τσούμα.


Το έχεις δει το έργο.

Πρόσφατα ξεκίνησες μια νέα δουλειά και – φυσικά – υπάρχει ένας συνάδελφος που δεν σε χωνεύει. Ή κάποιος καινούργιος προστέθηκε στην ομάδα σου που σου κάνει τη ζωή δύσκολη – Θεέ μου! ο μάνατζερ σου. 

Ομολογουμένως δεν είναι υπερβολικά επιθετικοί – αν και οι μικρές κακίες πάνε και έρχονται – ούτε καν πρακτικά αγενείς. Αλλά σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν πιστεύουν σε σένα. Υπάρχει κάτι το αδιόρατα απωθητικό ή λίγο παγωμένο στους τρόπους τους. 

Δεν προσέχουν όταν παρουσιάζεις τη δουλειά σου, τα email τους έχουν πάντα μια δεύτερη, προσβλητική ανάγνωση, δεν ζητάνε ποτέ τη γνώμη σου εκτός αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και κάποια στιγμή τους είδες να γελάνε στο διάδρομο και ήσουν σίγουρος ότι γέλαγαν μαζί σου.


Ιστορίες, σαν και αυτή, που εμπνέουν και παρακινούν. Κάθε εβδομάδα στο email σου.


Τώρα όμως το χαμόγελο τους είναι ειλικρινές. 

Τους ενδιαφέρει η οπτική σου. Χαίρονται που είσαι στη ομάδα τους. Όταν πιέζονται ζητούν τη βοήθειά σου. Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι η απαίσια εικόνα που είχες χτίσει για αυτούς διαλύεται σιγά σιγά. 

Αρχικά τους είχες ταξινομήσει σα φρικτά ακοινώνητους, χωρίς τρόπους, όρια και ηθικούς φραγμούς. Αλλά ξαφνικά σου είπαν κάτι προσωπικό – ίσως ότι θέλουν να αλλάξουν σπίτι, ότι ανακαινίζουν το μπαλκόνι, ότι τους ενδιαφέρει η κηπουρική και θα ήθελαν τόσο πολύ να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι. 

Και τις τελευταίες μέρες σου εμπιστεύτηκαν ότι ανησυχούν πως μπορεί να έχουν παρερμηνεύσει τη σχέση με το αφεντικό τους (μπορεί να μην τους λατρεύει όσο φαντάζονταν) ή πως οι νέες πανάκριβες προσλήψεις δεν είναι τόσο πολλά υποσχόμενες όσο φαντάζονταν. 

Επί της ουσίας, είναι έτοιμοι να σου πουν κάτι εξαιρετικά προσωπικό. 

Κάτι που δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι και που θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις εναντίον τους. Ωστόσο βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι ποτέ δεν πρόκειται να το κάνεις. Είχες δει μόνο μια πλευρά τους, αλλά τώρα συνειδητοποιείς ότι έχουν πολλές περισσότερες. Κατά βάθος είναι γλυκοί.

Και τώρα πια δεν κρατάς κακία για την δυσκοίλια (στην καλύτερη περίπτωση) συμπεριφορά τους. Δεν ήθελαν να είναι κακοί μαζί σου. Απλά (ελπίζεις) ήταν πολύ επιφυλακτικοί. 

Ξέρεις ότι είσαι ένας καλός, ικανός και αφοσιωμένος συνάδελφος. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή και για αυτούς. Ήθελαν πρώτα να δουν ότι μπορούν να βασιστούν σε σένα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Χρειαζόταν να πειστούν ότι μπορείς να κάνεις δουλειά υψηλού επιπέδου ή ότι μπορείς να αναλάβεις πρωτοβουλία όταν απαιτείται.

Ο λόγος που αξίζει η καλή θέληση απέναντί σου είναι επειδή απέδειξες ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν. Η αποδοχή τους είναι ένα (σημαντικό, παραδέξου το) μέτρο για την εξέλιξή σου. Ο καθένας μας αξιολογείται πριν γίνει αποδεκτός.

Φυσικά και θα λάτρευες να ήταν ο άλλος ζεστός και καλοσυνάτος από την αρχή. 

Είναι πειρασμός να ενοχλείσαι όταν οι άλλοι δεν ενθουσιάζονται μαζί σου τη στιγμή που σε γνωρίζουν. Αλλά με το χρόνο μαθαίνεις ότι για να σε καταλάβουν πρέπει πρώτα να δουν τι είσαι ικανός να κάνεις. Και αυτό, όπως και να το κάνεις, αξίζει το σεβασμό σου.


Ελεύθερη απόδοση βασισμένη στο εξαιρετικό Small Pleasures του The School Of Life. Η μουσική είναι ένα απίθανο κομμάτι από το ολοκαίνουργιο άλμπουμ των τρομερών Άγγλων Hot Chip.