Είσαι στη λάθος δουλειά; Κάτι μπορείς να κάνεις.
Νίκος Κακαβούλης
Θες να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα; Άκουσέ το σε αφήγηση από τη Νανά Τσούμα.
Κάνω μια δουλειά από ανάγκη. Την ψιλοσιχαίνομαι. Έτσι θα πάω δηλαδή μέχρι τη σύνταξη;
– ΑΝΩΝΥΜΟΣ
1. Ήταν δύσκολο να διαλέξεις.
Το 1700, στη Δυτική Ευρώπη, υπήρχαν μόλις 400 διαφορετικά επαγγέλματα. Σήμερα, υπάρχουν 500,000. Θα ήταν πραγματικά περίεργο αν δεν δυσκολευόμασταν τόσο να διαλέξουμε τι στο καλό θέλουμε να κάνουμε με τη ζωή μας.
2. Δεν είσαι ο μόνος με αυτό το πρόβλημα.
Όπως συμβαίνει και με τις σχέσεις, προκαλεί τρομερή ανακούφιση, χωρίς καμία ένδειξη ότι είσαι κακός άνθρωπος, το να ξέρεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, λίγο πολύ, δεν είναι ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους. Αυτή η γνώση, το ότι και άλλοι υποφέρουν, είναι από μόνη της μια πολύ αξιοπρεπής παρηγοριά για τη θέση που βρίσκεσαι.
3. Έπεσες στην παγίδα.
Το νόημα της ζωής σήμερα είναι το να μπορούμε να εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας ενδιαφέροντα με έναν τρόπο που οι άλλοι να βρίσκουν χρήσιμο, και αυτό μαγικά να οδηγεί στο να βγάζουμε αρκετά χρήματα για να ζούμε την καλή ζωή. Τι όμορφο που ακούγεται και πόσο πονηρό είναι!
Για να καταλάβεις, μόλις τον τελευταίο αιώνα αποπειραθήκαμε όχι μόνο να βγάζουμε χρήματα από την εργασία μας αλλά – τι παράδοξο – να βρίσκουμε σε αυτή και την απόλυτη ευτυχία. Δεν χρειάζεται να σου πούμε πόσο περίεργη θα ακουγόταν αυτή η ιδέα στους προγόνους μας, μην πας μακριά ακόμα και στους παππούδες σου. Φαντάσου πόσο μάλλον στους αριστοκράτες που δεν σήκωναν δάχτυλο και την εργατική τάξη της εποχής που πάλευε για να μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο. Η ίδια η ιδέα ότι η δουλειά θα πρέπει να σε κάνει ευτυχισμένο είναι ιδιοφυής, αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι και κακόβουλη, ανακάλυψη της ανεπάγγελτης πλουτοκρατίας.
Συναισθηματικές πρώτες βοήθειες.
Ιστορίες που εμπνέουν και παρακινούν για όταν είσαι μπροστά σε (ηθικά) διλήμματα. Κάθε εβδομάδα στο email σου. Σαν να είχες έρθει στη ζωή με manual.
4. Υποτίμησες τα ταλέντα σου.
Πολλοί από μας πιστεύουν – και αυτό κάνεις τις κρίσεις ταυτότητας πολύ χειρότερες – ότι οι δεξιότητες μας δεν είναι πραγματικές αν 1. Δεν μας βοηθάνε να βγάζουμε – πολλά – χρήματα, 2. Δεν τις αξιοποιούμε συνέχεια και ανελέητα στην καθημερινότητα μας, 3. Αφορούν μόνο τα χόμπι μας. Τέτοια δόγματα σηκώνουν πολύ συζήτηση.
5. Τώρα, πάρε μπρος με μικρά βήματα.
Πολύ συχνά μένουμε σε δουλειές που μας κάνουν δυστυχισμένους γιατί είμαστε κολλημένοι με την αντίληψη ότι η όποια αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να είναι θεαματική, σνομπάροντας έτσι τη σταδιακή εξέλιξη. Αν όμως παρατηρήσουμε καλύτερα αυτούς που θαυμάζουμε επαγγελματικά θα δούμε πολλά παραδείγματα όπου μια εντελώς καινούργια καριέρα ξεκίνησε από κάτι τόσο ταπεινό όσο ένα απογευματινό εκπαιδευτικό μάθημα μόλις μια φορά την εβδομάδα.
6. Φιλοσόφησέ το.
Αξίζει τον κόπο να θυμηθείς λίγο τα παιδικά σου χρόνια, τότε που έβρισκες ευχαρίστηση σε μικροπράγματα χωρίς τα δύο μεγαλύτερα άγχη της ενήλικης ζωής: την ανάγκη για χρήματα και την επιθυμία για κύρος. Στα πενήντα σου επιτυχία μπορεί, με επιφύλαξη, να σημαίνει πως μπορείς να αντιμετωπίζεις τη ζωή όπως στα πέντε σου.
7. Πάνω από όλα, μην σνομπάρεις τις ιδέες σου.
Τέλος, βρες έμπνευση για το επόμενο βήμα επανεξετάζοντας και τις πιο παράδοξες ιδέες σου. Μπορεί να μην ήταν τελικά τόσο εξωφρενικές ή απραγματοποίητες. Άκου και τον μεγάλο φιλόσοφο Emerson που έλεγε ότι “στο μυαλό μιας ιδιοφυίας βρίσκουμε συχνά τις δικές μας παραμελημένες ιδέες”. Κάτι ήξερε.
Απόδοση βασισμένη στο I’m in the wrong job του The School of Life. Η μουσική είναι μια συνεργασία του Ισραηλινού DJ Moscoman με το Αγγλικό indie pop band Teleman.